Vincent

Vincent is een ware duizendpoot. Hij is sportief, muzikaal, bouwt graag maar is vooral eeuwig nieuwsgierig. Hij wil over alles het fijne weten. Die ingesteldheid heeft ervoor gezorgd dat hij thuis is in techniek, wetenschap, geschiedenis, talen, enz.

Vincent heeft een meer dan tien jaar lange loopbaan als leraar die hem van kleuters tot universiteitsstudenten heeft geleid, De meeste jaren was hij actief als leraar aardrijkskunde van 12 tot 18-jarigen. Het is steeds een grote drijfveer om te vernieuwen, om werkvormen aan te passen of om het lessensysteem in vraag te stellen. Maar nog groter is de ambitie om de leerlingen die het moeilijk hebben een gepaste aanpak te bieden. Oud-leerlingen prijzen Vincent om zijn zorgzaamheid.

Recent schoolde Vincent zich bij als coach voor beelddenkers via Sandra Kleipas, bekend van de Survivalgids Voor Beelddenkers.

Vincent is de vaste begeleider in Wijland. Het onderwijsgedeelte neemt hij op, maar ook het creatieve stuk is zijn ding.

Vincent neemt loopbaanvermindering om zich als vrijwilliger te kunnen inzetten voor vzw Wijland.

Tinne

Geholpen door haar gevoelige zintuigen weet Tinne vaak erg goed wat mensen nodig hebben. Geschoold als maatschappelijk werker, bijgeschoold tot autisme-expert en thuis in beelddenken, hoogbegaafdheid en depressie is ze een onmisbare schakel om het traject van de Wijlanders mee uit te tekenen.

Zij coacht kinderen, jongeren, ouders en gezinnen zodat er echt beweging komt. 

Tinne is het brein achter Wijland. Ze is een krak in organisatie, administratie, wetgeving,... en dankzij deze talenten staat het project als een huis. Dankzij Tinne kunnen Wijlanders op hun beide oren slapen.

Omwille van reuma werkt Tinne al enkele jaren niet meer. Haar engagement situeert zich nu vooral thuis, ze neemt fulltime zorg op voor de twee kinderen die niet naar school gaan en thuisonderwijs krijgen. 

Tinne heeft een passie voor autisme, ze zet zich als vrijwilliger in voor VVA aan de autismetelefoon en in het infohuis autisme, behaalde het diploma als autismedeskundige aan AP Hogeschool met grote onderscheiding en ze schoolde zich bij tot individueel emotioneel begeleider.

Als hooggevoelig persoon weet zij als geen ander hoe belangrijk rust, ruimte, natuur en respect voor het eigen tempo voor gevoelige mensen is.

Binnen vzw Wijland zal Tinne intakegesprekken doen, het team begeleiden , overleggen met ouders, school en hulpverleners, samen nadenken over een goeie planmatige aanpak, administratie, facturatie,...

Sep

Sep is 13 jaar, ongelofelijk humoristisch en verstandig. Hij houdt van voetbal spelen, kijken en erover praten.

Sep apprecieert eerlijkheid en oprechte contacten met mensen. Hij kan goed aanvoelen, invoelen en meeleven.

Hij heeft autisme en is hoogbegaafd. Hij heeft enkele moeilijke jaren achter de rug waarin een reguliere school, maar ook buitengewoon onderwijs niet voldoende veiligheid konden geven en geen antwoord konden bieden op zijn nood aan een eigen parcours.

Na 2 jaar ademruimte en hersteltijd, groeit zijn vertrouwen in kinderen en leerkrachten terug. Hij begon met een halve dag per week school in een heel beschermd klasje en bouwde zo maand na maand op om nu weer voltijds naar school te gaan. Hij geniet enorm van het sociaal contact en pubert vrolijk. 

Ook het leren kwam terug op gang ondertussen. Eerst was aanwezig zijn het doel, maar ondertussen heeft Sep zelfs zijn eerste examenreeks achter de rug.

Sep was voor ons een inspiratiebron om dit project op te zetten.

Nien  

Nien is 10 jaar en een creatieve duizendpoot. Zij knutselt non-stop met papier, hout, elektronica, computer, stof,... Een echte uitvinder is ze.

Ze heeft een warm hart voor dieren, vooral voor honden en wolven.

Ook Nien is hoogbegaafd en heeft het moeilijk om mee te draaien in het regulier onderwijs. Zij bruist van enthousiasme en leerhonger als zij op haar eigen manier mag leren en ontwikkelen.

Nien heeft rust en stilte nodig en kan goed opschieten met mensen die haar respecteren en accepteren.

Meedraaien op school kost haar zo veel energie dat ze amper nog tot leren komt, zich uitgeput voelt, hobby lukken niet meer,...

Daarom is Nien voltijds thuis. Ze krijgt 4 uur per week TOAH (Tijdelijk Onderwijs Aan Huis) en brengt 2 dagen door op Wijland. Het leren heeft lang op slot gezeten maar ondertussen werkt Nien als een ware sneltrein alle leerstof af. 

Zo heeft ze ook nog energie over om af te spreken met vrienden en haar grote hobby jiu jitsu.